Същност на българите (Sastnost na balgarite)
3.0.  Теми
3.5. "Величие" и "падение" (съдба, карма) при българите

3.5.6. Гърция

3.5.6. Мегара – ІV-II в. пр.н.е.

 

Анотация
Въпреки малкото количество произведени монети в Мегара за периода ІV-ІІ в. пр.н.е. се констатира използване на родови троични знаци – знаци на българите; това показва, че в състава на управленския елит (монетните магистрати)  са участвали представители на български родове. Гръцкото участие се вижда чрез използване на знак Н – знак на гръцката общност. Да отбележим, че Мегара се намира в Централна Гърция.

На Илюстрация Знаци са представени 30 групи знаци на българите. Те са разгледани в три книги: „Тангра” - знак на българите, 2003 г.; По следите на Знак „Тангра“. Българският произход на руската и на турската държавност, 2005 г. и По следите на знак „Тангра”. Докосване до същността на българите, 2009 г. В настоящото изследване ще се опитаме като вървим по следите на знак „Тангра” да получим възможност за докосване до някои малко известни страни от древността на Коринт (Гърция).

Илюстрация Знаци. Тридесет групи знаци на българите

Мегарида или Мегарис (на гръцки: Μέγαρίς, Μεγαρίδα; на латински: Megaris; Megarid) е малка държава в Древна Гърция, западно от Атика и северно от Коринтия в днешна Централна Гърция. Столица на Мегарида е Мегара [Мегарис:, Megaris:].
Мегара произвежда периодично монети от ІV до І в. пр.н.е. [Triskeles 141020:].


Илюстрация № 1
Мегарис и други съседни райони от Централна Гърция [Megaris:].


Илюстрация № 2
Мегарис, Мегара, триполуобол, 375-338 г. пр.н.е.
Лице: Глава на Аполон с лавров венец.
Гръб: Трискеле от полумесеци [Triskeles 141020:]. (Трилъчева свастика – форма за изразяване на троичност.)

  
Илюстрация № 3
Мегарис, Мегара. Монета бронз, след 307 г. пр.н.е.
Лице: Нос на кораб; триножник.
Гръб: МЕГ между два делфина [megara/t: BMC 21]. (Горе вляво: тризъбец – стилизиран знак Т.11 – знак на рода Дуло и две точки към основното рамо.)


Илюстрация № 4
Ахейска лига, Мегара, полудрахма, 196-146 г. пр.н.е.
Лице: Глава на Зевс с лавров венец.
Гръб: Н – Р от всяка страна на голям АХ монограм; горе лира, долу АЕ, всичко в лаврав венец [megara/t: BMC 5ff]. (Три монограма/родови знака: „Н“ – знак на гръцката общност; „Р“ (комбинация от вертикална линия и знак Т.28 горе вдясно) и „А“ (комбинация от знак Т.27.б и вписан знак Т.28) – знаци на два български рода, в кръст със знак Т.28 – вероятно монограм на Ахейска лига.)

Обобщение:
Въпреки малкото количество произведени монети в Мегара за периода ІV-ІІ в. пр.н.е се констатира използване на родови троични знаци – знаци на българите; това показва, че в състава на управленския елит (монетните магистрати)  са участвали представители на български родове. Гръцкото участие се вижда чрез използване на знак Н – знак на гръцката общност. Да отбележим, че Мегара се намира в Централна Гърция.

Използвани знаци: Т.11, Т.27.б, Т.28

Източници:
Мегарис: URL: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B0
megara/t: URL: http://www.wildwinds.com/coins/greece/megaris/megara/t.html
Megaris: URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Megaris
Triskeles 141020: URL: https://www.cngcoins.com/Coin.aspx?CoinID=141020#

 

Назад към:  3.5.6. Същинска-Гърция - Съдържание

Назад към:  Начало  или  Съдържание