Същност на българите (Sastnost na balgarite)
3.0.  Теми
3.5. "Величие" и "падение" (съдба, карма) при българите

3.5.14.Исландия - ХVІІІ в.

 

Анотация: Представеното изображение показва (онагледява) принадлежност на бог Один към рода Дуло – на върха на шапката е поставен знакът на рода Дуло (Т.11), а в ръцете си държи „оръжие на боговете” – „мълния” (сдвоен знак Т.11).

 

 

На Илюстрация Знаци са представени 30 групи знаци на българите. Те са разгледани в три книги: „Тангра - знак на българите, 2003 г.; По следите на Знак „Тангра“. Българският произход на руската и на турската държавност, 2005 г. и По следите на знак Тангра. Докосване до същността на българите, 2009 г. В настоящото изследване ще се опитаме като вървим по следите на знак „Тангра” и по-специално по следите на разновидност Т.11 – владетелски знак на рода Дуло, да получим възможност за докосване до някои малко известни страни от древността (историята) на Исландия.

 

 

Илюстрация Знаци. Тридесет групи знаци на българите

 

 

Один

Один е върховен бог в скандинавската митология, често е наричан баща на боговете; в различни варианти името му се среща изписано и като Оден, Отин, Вотан и др. Най-често е изобразяван като старец, но понякога и като мъж на средна възраст. В митовете той има способността да се преобразява. Едно от любимите му превъплъщения, с което той се появявал в земята на хората, е като старец-магьосник, облечен в дълъг тъмен плащ, с шапка, в ръката със жезъл или дълго копие. В света на боговете Аси е изобразяван най-често като войн, с шлем и копие, по-рядко меч. Едно отличително негово качество е, че е едноок. Один имал два гарвана - Хюджин и Мюнин, които били негови съгледвачи и шпиони. Конят му се казвал Слейпнир и имал осем, вместо четири крака [Odin_images:].

Според Философския речник (falantia), в скандинавската митология Один е първият бог от семейството на есите (боговете на силата), мъдрец, бог на войната и защитник на героите, които след достойната им смърт приемал в двореца си Валхала; съответства на германския бог Вотан. [Один-falantia:]. (Съществува версия, според която „Силата” е в троичните знаци.)

 

 

Один язди Слейпнир

 

 

Илюстрация № 1

Один язди осемногия кон Слейпнир, Исландски ръкопис от ХVІІІ век, Датска кралска библиотека [Odin:, Sleipnir:].

Слейпнир (на нордически: бърз) в скандинавската митология е конят на Один. Слейпнир е с осем крака и може да тича по земята, небето и морето. Той е най-бързото животно (може би отстъпва само на козлите Тангиостър и Тангриснир, запрегнати в колесницата на Тор). С негова помощ Один бързо се явява във всяка една точка на деветте свята [Sleipnir:].

На върха на шапката на конника е поставен знакът на рода Дуло, което говори, че конникът (владетелят) е от рода Дуло. На бута на коня е поставен същият знак, т.е. той принадлежи на конника от рода Дуло. Один държи „мълния” – сдвоен знак Т.11 (знак на рода Дуло) със специфичните за Один особености, изобразени в жезъла на Один (виж тема: Один). Изображението показва как по време на бой (преследване) българският воин (конник) и обученият боен кон са „наблюдавали” „преследващия” ги противник.

 

 

Използвани троични знаци:  В тази тема са използвани следните троични знаци: Т.11, „Мълния”.

 

Още изображения на бог Один са представени в темата: Один.

 

 

Източници

Один-falantia: URL: http://www.falantia.com/index.php?option=com_glossary&Itemid=14&id=308&letter

Odin: URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Odin

Sleipnir: URL: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Sleipnir

Odin_images: URL: http://oden.hit.bg/Odin_images.htm

 Назад към:  Начало  или  Съдържание